Ishøj Kommune

Overvågning har stoppet ubudne gæster på A. Enggaard A/S’ byggeplads i Aarhus – og har særdeles positive sidegevinster!

På 6. etage i bygningen kunne man om aftenen høre lyden af ubudne gæster. Og spraydåser. Nysgerrige grupper og graffiti blev et problem. A. Enggaard fik hurtigt en succesfuld overvågning gennem SmartGuard. Og faktisk er overvågningen så effektiv, at der er sidegevinster for både politi og nabobygningen. Og samtidig kan utilsigtede skader på materialer også hurtigt opklares, og dermed sparer A. Enggaard en del omkostninger til erstattede materialer.

En tom bygning under konstruktion er fristende for unge mennesker og andre, der mødes med vennerne i de sene aften- og nattetimer. Det var kontorbyggeriet i seks etager i den arkitektoniske enhed Brabrand/Gjellerup-planet også. Og der gik ikke lang tid, før A. Enggaard blev nødt til at stoppe graffiti og andre uhensigtsmæssige resultater af nattefolkets aktiviteter.

A. Enggaard ønskede en fleksibel og tilpasset løsning til byggeriet. Konsulent Torben Andersen fra SmartGuard kiggede forbi, og inden længe var en tilpasset overvågning installeret – en løsning, der var fleksibel i forhold til ”den levende byggeplads”, hvor der er aktivitet på alle tider af døgnet, enten i form af håndværkere om dagen eller natleverancer.

Graffiti og liv på pladsen gav bekymringer hos
A. Enggaard

Det var ikke den bedste start på dagen for håndværkere og projektledere at møde ind til graffiti i den spritnye kontorbygning i Aarhus. Og man kunne se, at der var rykket rundt på tingene på pladsen.

– Vi havde nogle inde og løbe rundt på pladsen og ”lege med tingene”, og de gik også ind i selve bygningen, så vi ville gerne have sat et SmartGuard-system op. Vi havde først rådført os med politiet, for det kunne jo være, at folk ville reagere på, at vi satte overvågning op herude. Politiet sagde et klart ok til, at vi satte kameraer m.v. op, siger projektleder Steffen Laustsen, A. Enggaard.

– Der var ikke hærværk som sådan, men der var en episode senere – og da fangede overvågningen det med det samme, så vi var glade for, at vi havde fået overvågningen installeret i helt rette tid. Det var nogle unge drenge, der havde smadret ruden i en gravemaskine for at komme ind og sidde i den. SmartGuards system optog det hele, politiet blev tilkaldt, og drengene var fundet 15 minutter efter, så det var ganske effektivt, fortsætter Steffen Laustsen.

– En anden aften holdt en bil ved hegnet, nogen hoppede over og snusede på pladsen, men kameraerne fangede nummerpladen, så det blev jo hurtigt opklaret også.

Løsningen hos A. Enggaard er koblet direkte op til politiet, da der ikke kører vagtselskaber i det område. I stedet kører politiet i en vogn i området, så de kan være hurtigt fremme, når der er alarm fra overvågningssystemet.

Kameraer, detektorer og anråb 24-7 med direkte kontakt til alarmcentral holder øje med al aktivitet

Kameraer er koblet op til en alarmcentral, der i første omgang advicerer en kontaktperson, i dette tilfælde Steffen Laustsen og en kollega. Hjemmefra om aftenen og natten kan kontaktpersonen tilgå kameraoptagelserne via mobilen og kan med det samme fortælle alarmcentralen, om det er ubudne gæster.

– Når alarmcentralen kontakter os, vurderer vi, om det er ubudne gæster, og om politiet skal tilkaldes, inden alarmcentralen gør mere. Det er meget betryggende for os på denne måde, fortæller Steffen Laustsen, og han fortsætter:

– Løsningen er meget fleksibel i forhold til vores hverdag og de ting, vi laver på pladsen. Fx flytter vi lidt rundt på hegn en gang imellem for at kunne transportere materialer eller andet. Flytbare hegn hører til på en levende byggeplads. Når et hegn med påsat overvågningsudstyr flyttes, er SmartGuard hurtig til at justere ind, så vi igen har fuld overvågning på pladsen. VI kan jo sagtens selv komme til at forstyrre kameravinklerne i vores arbejde, så det er en god tryghed for os, at de holder øje med installationerne.

A. Enggaard forebygger ubudne gæster – og har færre omkostninger til ødelagte materialer ved utilsigtede hændelser

Kun et par episoder, med drengene og med bilen, er hændt efter installation af overvågningen, og ellers har systemet formået at forebygge al ubuden indtrængen på pladsen og i bygningen.

– Man må sige, at det har fungeret upåklageligt. Det har forebygget al den aktivitet, vi tidligere havde om aftenen og natten, og da der endelig skete noget i de to episoder, så fungerede systemet præcis som det skulle, siger en tilfreds Steffen Laustsen.

Men løsningen dækker ikke kun ubudne gæster. Den hjælper også ved uheld i forbindelse med leverancer.

– En morgen opdagede vi, at noget af vores alumateriale var blevet bøjet. Jeg ringede til SmartGuard for at høre, om de kunne se natleveringer af materialer, og de kunne se, at en lastbil var bakket ind i aluprofilerne og var kørt igen. Vi kunne jo så sende billederne til firmaet, så de kunne se uheldet, og de dækkede selvfølgelig omkostningen ved skaderne, siger Steffen Laustsen.

Kameraerne dækker også et lille stykke ind over nabogrunden, så A. Enggaards løsning har tilmed kunnet hjælpe politiet, da der var indbrud dér.

– Det er jo rart at kunne hjælpe andre, så det er jo en klar sidegevinst ved vores løsning, slutter Steffen Laustsen.

A. ENGGAARDS UDFORDRINGER MED UBUDNE GÆSTER:
• Graffiti inde i bygningen.
• Grupper, der render rundt på pladsen og “leger med tingene”.
• Grupper, der bruger bygningen til at holde vagt overfor andre grupper.
• Utryghed ved, hvad der foregår i aftentimerne og om natten.

INSTALLATION AF KAMERAER, DETEKTORER OG ANRÅB:
• Kameraer, detektorer og anråb udstyret med alarm, når pladsen ikke er i brug. Der er direkte kobling til alarmcentral, som kontakter A. Enggaard, hvis alarmen går. Politiet er i området og kommer hurtigt til byggepladsen på opfordring.

LØSNINGEN ER EN STOR SUCCES FOR A. ENGGAARD A/S:
• Ingen ubudne gæster i bygningen.
• Få tilfælde af indtrængen på pladsen er hurtigt blevet opdaget og opklaret takket være overvågningen.
• Eventuelle uheld ift. natleverancer kan også opklares via kameraoptagelserne, hvilket betyder færre omkostninger for A. Enggaard.
• Projektleder og håndværkere kan sove roligt om natten, da der er overvågning med pladsen 24-7.
• Kameraoptagelserne kan også hjælpe nabogrunden, da denne dækkes en smule af kameraerne – til stor gavn for eventuelle ubudne gæster dér.